Sirazen kaymış ne demek?
Sözlükler, kayma deyimini “bir kişi veya fikrin yanlış noktalara dayanması nedeniyle sonuçların yanlış olacağını ifade eden bir söz sanatı” olarak tanımlar. Halk arasında, “dengeyi kaybetmek, savrulmak” ve “kontrolü kaybetmek” anlamında da yaygın olarak kullanılır.
Şirazen kaymış ne demek?
Kayma: Dengeyi kaybetmek, kontrolü kaybetmek, fiziksel ve ruhsal olarak dengesizleşmek.
Şirazet nedir?
Sirayet, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir isimdir. Bu kelime Arapça kökenlidir ve “yayılmak, nüfuzunu genişletmek, devam etmek” anlamına gelir.
Şeraze ne demek?
Osmanlı döneminde basılan sert kapaklı ciltlerin birbirine yapışmasını ve sayfaların dağılmasını engelleyen şeritlere şiraze denir. Farsça kökenli bir kelime olan şiraze, günümüzde çoğunlukla mecaz anlamda olmak üzere çeşitli deyim ve atasözlerinde kullanılmaktadır. Şiraze ne anlama geliyor, TDK sözlüğü ne anlama geliyor?25 Mayıs 2021
Şirazeyi kaçırmak ne demek?
Hedefi ıskalamak, yoldan çıkmak, rotadan çıkmak deyimi, insanlar olarak dengemizi kaybetmemiz, yanlış noktalardan yanlış sonuçlar çıkarmamız, kontrolü kaybetmemiz ve bir şeyi çok fazla yaptığımız için dengemizi kaybetmemiz anlamına gelir.
Sicim ne demekdir?
“Sicim” adı, klasik yaklaşımda “sıfır boyutlu noktalar” olarak tanımlanan altatomik parçacıkların aslında “tek boyutlu ve iplik benzeri varlıklar” olabileceği varsayımına dayanmaktadır. Sicim teorisi, belirli bir şekilde titreşen filamentlerin kütle ve yük gibi özelliklere sahip parçacıklar gibi davranabileceğini belirtir.
Şirazesi bozulmak ne demek?
Kayma: Denge kaybı, kontrol kaybı, fiziksel ve psikolojik tutarsızlık.
Sarazesinden çıkmak nedir?
“Kontrol dışı” ifadesi aklını kaybetmek veya zihinsel dengesini bozmak anlamına gelir. Ayrıca bir kişinin bir durum hakkında öfkelenmesi ve aniden kontrolünü kaybetmesi olarak da tanımlanabilir. Başka bir deyişle, çok öfkelenir, bağırır ve dengesiz davranır.
Süzek TDK ne demek?
Türk Dil Kurumu, elek ile kevgir arasındaki farkı belirtmemiş olsa da Temel Ateş’in 2005 tarihli ilkokul sözlüğünde elek ile kalbur arasındaki fark şu şekilde açıklanmıştır: Süzek, daha çok topluluk önünde konuşmada süzgeç olarak kullanılır. Elek çoğunlukla tel veya metalden yapılır.
Behre nedir?
(ﺑﻰ ﺑﻬﺮﻩ) sıf. (Farsça: olumsuz bī- ve behre ile “kısmet, nasip” ve bī-behre) Mutsuz, talihsiz, dezavantajlı, behresiz: Ruhu için behre dileyen kişi bibehre’dir (Kadı Burhaneddin).
Pelesenk ne anlama gelir?
Dilsel olmak, bir kelimeyi veya kelime grubunu sık sık tekrarlamak anlamına gelir. Kişinin dilinin ucunda olan bir veya daha fazla kelimenin sürekli tekrarlanması anlamına gelir.
Şeriz ne demek?
Şerif, İslam Peygamberi Muhammed’in kızı ve on iki imamın ikincisi olan Fatıma’nın en büyük oğlu Hasan’ın soyundan gelenlerin adıdır. Hasan’ın kardeşi Hüseyin’in soyundan gelenlere Seyyid denir.
Mücellit ne demek TDK?
Arapçadan dilimize geçen ciltçi kelimesi cilt kelimesinden türemiştir. Cilt kelimesinin sözlük anlamı deridir. Kitapları tozdan ve yıpranmadan korumak için kullanılan kılıflara cilt denir. Osmanlı döneminde kitap ciltleyen kişilere ciltçi denirdi.
Şerpa ne anlama gelir?
Sherpa terimi, Tibetçe shar (ཤར, “doğu”) ve pa (པ, “insanlar”) kelimelerinden türetilmiştir ve bu da onların doğu Tibet’teki (Kham) coğrafi kökenlerini göstermektedir. Çin Halk Cumhuriyeti’nde Tibetliler olarak sınıflandırılırlar. Sherpa terimi, Tibetçe shar (ཤར, “doğu”) ve pa (པ, “insanlar”) kelimelerinden türetilmiştir ve bu da onların doğu Tibet’teki (Kham) coğrafi kökenlerini göstermektedir. Çin Halk Cumhuriyeti’nde Tibetliler olarak sınıflandırılırlar.
Şeraret ne demek?
(ﺷﺮﺍﺭﺕ) i. (Ar. şerāret) Kötülük, ahlaksızlık, fena, kötü: “Şerâret-i fıtriyye.” Kimde kötü küfür / Istılâhât-ı ‘ulûm varsa Müslüman olamaz (Fuzûlî’den).
Şirazem şaştı ne demek?
Konuşma. Kayma: denge kaybı, kontrol kaybı, fiziksel ve psikolojik tutarsızlık.
Sarazesinden çıkmak nedir?
“Kontrol dışı” ifadesi aklını kaybetmek veya zihinsel dengesini bozmak anlamına gelir. Ayrıca bir kişinin bir durum hakkında öfkelenmesi ve aniden kontrolünü kaybetmesi olarak da tanımlanabilir. Başka bir deyişle, çok öfkelenir, bağırır ve dengesiz davranır.
Şerefe ne demek TDK?
Arapçadan dilimize geçen Şerefe kelimesi “şerf” kökünden türemiştir. “Şerf” kelimesi yüksek bir yer anlamına gelirken, “Şerfe” kelimesi yüksek bir bina anlamına gelir. “Şarafa” kelimesinin Osmanlı metinlerinde ve gazellerinde sözlük anlamı terastır.
Süne ne demek TDK?
“Sünnet” insanın ruhudur. Ölüm sırasında “Sünnet” bedeni terk eder ve gömülene kadar ölenin evinde kalır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Süsen Ve Zambak Aynı Mi